Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Subsidie voor de Dutch Societal Innovation Hub

23/08/2022

De Dutch Societal Innovation Hub (DSIH) is beloond met een Europese, meerjarige subsidie van 4,2 miljoen euro. Deze subsidie is gefinancierd door de Europese Commissie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De DSIH heeft als doel steden en regio’s te helpen bij grote maatschappelijke transformaties met behulp van innovatie, digitalisering en nieuwe technologie.

Waar gaat de DSIH mee aan de slag?

Het doel van de DSIH is om de innovatie-infrastructuur van gemeenten en provincies te versterken. Bijvoorbeeld door kennisuitwisseling. De subsidie helpt de 7 aangesloten partners om sneller van elkaar te leren. Daar komen vervolgens standaarden uit, voor alle publieke dienstverleners te gebruiken.

Er komt ook een portaal waar partners geleerde lessen kunnen delen om van elkaars expertise en ervaringen te leren. Bijvoorbeeld op het gebied van interoperabiliteit (het kunnen uitwisselen van gegevens tussen overheden, en tussen de overheid, bedrijven en burgers). Het programma(link naar andere website) start naar verwachting op 1 oktober en komt daarna met een agenda met acties.

Experimenteerruimte voor innovatie

“DSIH zorgt ervoor dat we een volgende stap zetten in het creëren van experimenteerruimte voor innovatie”, zegt Nathan Ducastel, directeur VNG Realisatie. “De gezamenlijke investering vanuit Europa, het rijk en de lokale overheid zorgt ervoor dat we gezamenlijk gaan innoveren en zorgt gelijktijdig voor een fundament om innovaties op te schalen naar al onze leden.”

Partners

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en InterProvinciaal Overleg (IPO) vertegenwoordigen het belang van gemeenten en provincies. Andere partners zijn Brightlands Smart Services Campus, Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven, Digicampus, Gemeente Rotterdam en het Urban Development Initiative (UDI). De opgedane kennis delen de partners uiteindelijk met hun achterban.