Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Zo verhoog je de digitale weerbaarheid van jouw organisatie

23/08/2022

 

De Informatiebeveiligingsdienst (IBD) ontwikkelde het Ondersteuningspakket Verhogen Digitale Weerbaarheid (VDW) voor de processen en maatregelen uit de BIO met de hoogste prioriteit. Ontwikkeld voor gemeenten, net zo goed bruikbaar voor andere overheden.

CERT

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) beschrijft de controles en maatregelen die minimaal nodig zijn. De IBD is de CERT voor gemeenten en biedt hulp bij cyberincidenten. IBD merkte bij incidenten dat gemeenten ondersteuning nodig hebben bij de implementatie van basismaatregelen en -processen. Die ondersteuning bieden zij onder andere met VDW.

Aan de slag met digitale weerbaarheid

Het pakket VDW bestaat uit een aantal modules. Iedere module bevat hulpmiddelen voor organisaties om mee aan de slag te gaan.

  1. maatregelen en processen: de basis op orde.
  2. monitoring en response: hoe houd je zicht op de effectiviteit van processen en maatregelen?
  3. awareness: meer bewustzijn cybersecurity en security by design.
  4. bedrijfscontinuïteitsbeheer: hoe krijg je de bedrijfsprocessen na een incident snel weer op de rit?
  5. procesautomatisering: hoe zorg je dat de automatisering voor besturing van industriële toepassingen, (bruggen en sluizen, verkeerslichten, maar ook gebouwbeheerssystemen) veilig is?

Bekijk het Ondersteuningspakket VDW(link naar andere website).

Bekijk het cyberwebinar

In het cyberwebinar ‘Verhogen digitale weerbaarheid en procesautomatisering(link naar andere website)‘ lichten Jule Hintzbergen (VNG Realisatie) en Twan van der Meer (VNG Realisatie – IBD) de modules en maatregelen toe.

Meer cyberwebinars

De overheidsbrede cyberoefening en webinars organiseerde 3 andere webinars deze maand. Deze kun je nu allemaal terugkijken.

Wil je de cyberwebinars bekijken? Log dan in of maak eerst een account aan(link naar andere website)