Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Open overheid: hoe werkt het in de praktijk?

06/09/2022

De Open State Foundation overhandigde onlangs het Witboek Open Overheid(link naar andere website) aan BZK minister Hanke Bruins Slot. Het document staat nu ook online voor iedereen die meer wil weten over openheid en overheid.

Tips en tricks

In het Witboek Open Overheid staan interviews, case studies en infographics. Het laat niet alleen zien wat er goed gaat, het biedt ook inspiratie voor de toekomst. In het witboek staan naast praktijkverhalen ook veel aanbevelingen, tips en tricks voor overheden.

Voordelen

Een open overheid biedt volgens de Open State Foundation veel voordelen waaronder:

  1. Het geeft burgers en journalisten de mogelijkheid de macht effectief te controleren;
  2. Overheden kunnen leren van kritische burgers;
  3. Als burgers betrokken worden bij besluitvorming en uitvoering is er vaak meer draagvlak;
  4. Hergebruik van overheidsdata biedt economische kansen.

In het witboek worden deze en andere voordelen besproken aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

Actieplan Open Overheid

De overheid werkt samen met verschillende partners aan een open overheid. In het Actieplan Open Overheid(link naar andere website) staan de ambities van het kabinet en andere actiehouders beschreven. Meer weten? Lees verder in het dossier open overheid.