Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Praktische handvatten voor toegankelijke pdf’s

20/09/2022

 

Het Rijksprogramma voor duurzame digitale toegankelijkheid heeft een handreiking gepubliceerd. Hierin staat wat u kunt doen om pdf’s digitaal toegankelijk te maken.

Veel informatie en dienstverlening van de overheid is tegenwoordig vooral via websites beschikbaar. Digitale toegankelijkheid wordt daarmee steeds belangrijker, want de informatie moet voor iedereen beschikbaar zijn. Ook voor circa 2 miljoen mensen in Nederland met een beperking.

PDF-bestanden

Eén van de grootste problemen rondom duurzaam digitale toegankelijkheid zijn pdf-bestanden: het is voor gebruikers lastig om een duurzaam digitaal toegankelijke pdf te creëren. Hierdoor zijn er binnen overheidsorganisaties veel ontoegankelijke pdf-documenten in omloop. Bovendien stijgt dit aantal nog altijd door de blijvende toestroom hiervan. Het gevolg hiervan is dat informatie niet beschikbaar is voor iemand die bijvoorbeeld slechtziend is. 

Wilt u weten wat u kunt doen om pdf’s digitaal toegankelijk te maken? In de Handreiking ‘Duurzaam digitaal toegankelijke pdf’s voor de Rijksoverheid' worden handvatten geboden waarmee een aanpak gerealiseerd kan worden om informatie in pdf’s zo toegankelijk mogelijk te maken.

De verschillen

De handreiking is ontwikkeld voor rijksorganisaties. Een paar belangrijke verschillen zijn:

  • Gemeenten werken niet met DocGen, maar wel met andere sjabloon-generatoren zoals SmartDocuments of Templafy.
  • Bij het rijk werkt nog niet iedereen met de laatste versie van Word. Bij de meeste gemeenten wel. De VNG heeft een webinar gegeven met Microsoft over hoe u de toegankelijkheidscheck binnen Word gebruikt. Daarnaast zijn er alternatieven zoals LibreOffice waarmee u eenvoudig digitaal toegankelijke Word-documenten creëert.
  • Binnen een gemeente zijn er vaak wel licenties voor Adobe/Indesign. Nagaan wie deze licenties heeft en of deze medewerkers training nodig hebben op het vlak van digitale toegankelijkheid is belangrijk bij het ontwikkelen van uw aanpak voor duurzaam digitaal toegankelijke pdf’s.

Meer informatie:

Webinar Digitale Toegankelijkheid