Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

“Waardengedreven digitalisering: een continu gesprek”

04/10/2022

 

Kabinetsbeleid Digitalisering14 september 2022 (foto Digitale Overheid)

Digitalisering heeft de samenleving veel gebracht en biedt veel kansen. Maar niet alles is goed gegaan. “Het is écht tijd dat we als overheid regie en verantwoordelijkheid gaan nemen. Waarbij we samen met andere EU-lidstaten werken aan sterke wet- en regelgeving voor een stevig digitaal fundament. Aldus staatssecretaris Alexandra van Huffelen bij het iBestuurcongres.

Vanuit waarden naar digitalisering kijken

“Die regie pakken we door niet vanuit de technologie, maar door vanuit onze voor Nederland kenmerkende waarden naar digitalisering te kijken. Dan denk ik aan veiligheid, democratie, zelfbeschikking, privacy en transparantie.”

De staatssecretaris benoemt daarbij 3 ambities:

  1. Iedereen kan meedoen in het digitale tijdperk

Het is de opgave van de overheid dat zoveel mogelijk mensen digivaardig en mediawijs zijn. Mensen die het moeilijk vinden om overheidsdiensten te gebruiken moeten worden geholpen. En het moet makkelijker worden om digitaal zaken te doen voor je ouders of je kind.

  1. Iedereen moet meer regie hebben op het digitale leven

Iedereen moet bij de overheid zijn gegevens kunnen inzien en corrigeren. En iedereen moet zelf kunnen bepalen met wie hij zijn gegevens deelt.

  1. Iedereen kan met vertrouwen de digitale wereld in

De staatssecretaris wil zaken die het online leven bedreigen bestrijden. En een keurmerk dat bij publieke aanbestedingen kan worden ingezet om menselijke waardigheid, autonomie en transparantie te waarborgen. De online wereld moet veilig en open blijven. Daarom moet de verspreiding van desinformatie worden tegengegaan en burgers weerdbaarder worden gemaakt.

Waardengedreven, open en voor iedereen

Om de ambities te realiseren is een digitale overheid nodig die waardengedreven en open werkt voor iedereen. De staatssecretaris vindt dat de overheid juist in het digitale domein voorop moet lopen. Dat doet de overheid in een netwerk aan partners in publiek-private samenwerkingen, met elkaar.

Continu gesprek

“En waar de digitale transitie nooit stilstaat, mag ook ons gesprek hierover nooit stoppen. Zodat we elkaar als verschillende overheden, organisaties en bedrijven blijven verstaan en versterken. Waardengedreven digitalisering vergt een continu gesprek over die waarden. En ook over concrete situaties waarin die waarden op spanning kunnen komen te staan. Daarom is het nu tijd voor die broodnodige dialoog.”

De hele toespraak(link naar andere website) kun je lezen op nieuwbzk.nl