Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nationale AI-cursus krijgt ethisch vervolg

18/10/2022

Hoe weet je of de toepassing van AI (kunstmatige intelligentie) eerlijk, betrouwbaar en transparant is? Na de Nationale AI-Cursus is er nu vervolgcursus: de cursus AI en Ethiek(link naar andere website). Een gratis cursus die helpt op een ethische manier te reflecteren op verschillende situaties waarin AI een rol speelt.

Voordelen en gevaren

AI is al een veelgebruikte technologie. Facebook gebruikt AI, sommige bedrijven gebruiken het voor werving en selectie, of om te bepalen of je wel of niet een hypotheek krijgt. Maar wat betekent dat voor mensen, wat zijn de voordelen en wat zijn de gevaren? Wat kan ethiek hierin betekenen?

Deze cursus laat wetenschappers en experts aan het woord. Zo legt Quirine Eijkman van het College voor de Rechten van de Mens uit wat de gevaren zijn van algoritmes bij werving en selectie. En professor Mediawetenschappen José van Dijck (Universiteit Utrecht) kijkt kritisch naar onze afhankelijkheid van platformen als Facebook.

Goed onderbouwde mening

Het ultieme doel van initiatiefnemer Jim Stolze is dat iedere cursist na de cursus een goed onderbouwde mening kan vormen over AI en ethische dilemma’s. Dat hij/zij zich bewust is van de voordelen en uitdagingen van AI en hierover in gesprek gaat met anderen. Doe mee met de cursus!(link naar andere website)

Ethiek in digitaliseringsbeleid

Ook in kabinetsbeleid voor digitalisering speelt ethiek een belangrijke rol. We spreken dan over publieke waarden en mensenrechten. Het ministerie van BZK leverde een financiële bijdrage bij de ontwikkeling van de cursus.