Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten 2023-2024

20/10/2022

Vandaag, donderdag 20 oktober 2022, publiceert de IBD het Dreigingsbeeld informatiebeveiliging Nederlandse gemeenten 2023-2024. In dit tweejaarlijkse beeld beschrijft de IBD de actuele dreiging, de risico’s die gemeenten lopen en de manier waarop de gemeente haar weerbaarheid kan vergroten.

Risico’s, dreigingen en succesfactoren

De belangrijkste risico’s die we in het dreigingsbeeld beschrijven zijn het feit dat de continuïteit van dienstverlening in het geding is, dat gevoelige informatie in verkeerde handen komt en het risico op fouten in de dienstverlening. Deze risico’s worden veroorzaakt door een aantal dreigingen die de afgelopen jaren in hun omvang zijn toegenomen. Dat betreft  enerzijds een groeiend aantal ransomware-aanvallen, die steeds professioneler worden uitgevoerd, waarbij criminelen toegang tot bestanden blokkeert en losgeld eisen om deze weer beschikbaar te stellen. Maar ook gaat het om kwetsbare plekken in software die steeds vaker voorkomen, en welke lastiger te dichten zijn. Tot slot zien we dat bij samenwerking met derden, zoals met leveranciers, maar ook gemeenschappelijke regelingen meer aandacht nodig is voor informatiebeveiliging en privacy. In het algemeen ziet de IBD dat gemeenten informatiebeveiliging belangrijk vinden en stappen zetten, maar dat er meer nodig is om gelijke tred te houden met de dreiging. De IBD geeft de gemeentesecretaris, voor wie dit beeld primair is geschreven, handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Dreigingsbeeld in de uitzending bij Nieuwsuur

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedt morgenavond, woensdag 19 oktober, aandacht aan informatiebeveiliging bij Nederlandse gemeenten.

De link naar het nieuwsbericht en het dreigingsbeeld tref je vanaf donderdag op de website van de IBD, zie dan ook https://www.informatiebeveiligingsdienst.nl/actueel/