Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Informatiebeveiliging: wat te doen als het mis gaat

01/11/2022

Steeds meer gemeenten worden gehackt. Systemen worden platgelegd of gegijzeld. In de online uitzending ‘Cyber Sessions’ van het CCV en de VNG hoort u ervaringen uit de praktijk en krijgt u adviezen om als gemeente het ‘eigen huis op orde te hebben’.

Hulp inroepen

De uitzending begint met Rian van Dam, burgemeester van gemeente Hollands Kroon en Nausikäa Efstratiades, hoofd van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). Zij vertellen welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp (de zogenoemde wegenwacht) kan inroepen.

In de praktijk

De gemeente Buren is één van die gemeenten gehackt is waardoor persoonsgegevens op straat kwamen te liggen. Mariet Barneveld-Grootenboer, adviseur Openbare Orde en Veiligheid, vertelt openlijk over wat er gebeurde. Ze benadrukt dat het niet alleen een ICT-aangelegenheid is maar dat juist de onderlinge samenwerken tussen de OOV’ers en de CISO ontzettend belangrijk is om orde op zaken te stellen en te houden.

Dat onderstreept ook Geert Schoots, die als CISO bij provincie Gelderland werkzaam is. Met het project Troje maakt de provincie Gelderland de Gelderse gemeenten bewust van informatiebeveiliging. Schoots helpt om kwetsbaarheden bloot te leggen en vervolgens te kijken naar hoe deze aangepakt kunnen worden.

Bekijk de tweede Cyber Session

https://youtu.be/fhpzhZNdhbs

Gerelateerde onderwerpen