Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Verduurzamen kan niet zonder digitalisering

01/11/2022

 

'En digitalisering moet zelf ook duurzaam zijn', betoogt een coalitie van meer dan zeventig organisaties in een manifest.

Nederland moet internationaal een duurzame digitale koploper worden door technologieën te ontwikkelen en toe te passen met oog voor het klimaat. Een coalitie van ruim zeventig organisaties overhandigt vandaag een manifest met die strekking aan minister Adriaansens (Economische Zaken, VVD).

Afhankelijk

De transitie naar een duurzame digitale infrastructuur moet worden versneld en de ‘ecologische footprint van ons digitale systeem’ moet worden geminimaliseerd, betoogt de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering in het manifest. Zo zou Nederland volgens de organisaties zijn internationale koppositie kunnen behouden.

De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne laten volgens de coalitie zien hoe afhankelijk Nederland is van internationale handelsketens en niet-hernieuwbare energiebronnen. ‘Door een totale verandering van het energieverbruik en de opwerk is er congestie op het net waardoor nieuwe ontwikkelingen in de knel komen.’

Aanbevelingen

Knelpunten zijn volgens de coalitie nu ‘incoherent en versnipperd overheidsbeleid, een gebrek aan cijfers om integraal op te sturen, gebrekkige wetgeving, versnipperde kennisontwikkeling en innovatie', en het ontbreken van 'een eerlijk Europees speelveld’.

Om de knelpunten op te lossen, doet de coalitie enkele aanbevelingen: meer op data sturen, laagdrempeligere innovatie, een ‘kennisoffensief dat zorgt voor tools, kennis en mensen’, aanpassing van wet- en regelgeving, meer zichtbaarheid van Nederland in het Europese gesprek over duurzame digitalisering, en ‘eenduidig eigenaarschap in de vorm van één coördinerend ministerie’.

De coalitie komt voort uit een initiatief van de Amsterdam Economic Board. Meer dan zeventig organisaties ondertekenden het manifest, waaronder KPN, Microsoft, Huawei, ABN Amro, Alliander, TU Delft, TU Eindhoven, de gemeente Rotterdam en de provincie Flevoland.

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal, Marcel leeuw