Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Deadline Single Digital Gateway-verordening vraagt om actie

15/11/2022

De deadline van de Single Digital Gateway-verordening (SDG) nadert! De verordening verplicht overheidsorganisaties informatie te verstrekken via youreurope.eu; het portaal waar EU-burgers terecht kunnen voor informatie van Europese overheidsorganisaties. 

Voor gemeenten betekent het dat ze vóór 12 december, volgens de eisen van de verordening, informatie over 82 producten en diensten moeten verstrekken. Dat vraagt om actie.  

De SDG-invoervoorziening biedt uitkomst

De SDG-verordening stelt een aantal eisen. Gemeenten moeten bijvoorbeeld informatie in het Engels aanbieden. Om het voor gemeenten eenvoudiger te maken heeft de VNG een centrale invoervoorziening beschikbaar gesteld. Met het gebruik ervan voldoen gemeenten aan de eisen van de verordening en wordt de koppeling met Your Europe automatisch gemaakt.

De invoervoorziening maakt aansluiten niet alleen eenvoudiger. Het zorgt er ook voor dat het gemeenten minder tijd kost om de informatie voor het Europese portaal samen te stellen. Dankzij generieke teksten (Nederlands en Engels), geschreven door verschillende gemeentelijk redacteuren, hoeven gemeenten zelf geen teksten te schrijven. De standaardteksten, die van toepassing zijn op de 82 gemeentelijke producten en diensten, hoeven alleen nog te worden gecontroleerd, met gemeente-specifieke informatie worden aangevuld, en in twee talen te worden gepubliceerd.

Ruim 270 gemeenten aan de slag met SDG-invoervoorziening

Het grootste deel van de gemeenten is al ruim voor de deadline aan de slag gegaan. 270 Gemeenten hebben een account voor de SDG-invoervoorziening aangevraagd en een groot deel daarvan is al aan de slag, of heeft de eindstreep zelfs al bereikt. Gemeentelijk Nederland is dus goed op weg met het realiseren van de Single Digital Gateway!

Zo’n 70 gemeentes heeft echter nog geen account voor de invoervoorziening aangevraagd. Behoort uw gemeente tot deze groep? Geef dan via het contactformulier zo snel mogelijk een contactpersoon door (verantwoordelijk voor online redactie) of stuur een mailtje naar SDG@vng.nl. Wanneer er een contactpersoon bekend is kan er een account voor de invoervoorziening worden aangemaakt en kunt u aan de slag!

Ondersteuning van de VNG

Naast het beschikbaar stellen van de SDG-voorziening wil de VNG  gemeenten ook zo goed mogelijk ondersteunen bij het gebruik ervan. Om die reden kunnen gemeententot half december, met hun vragen terecht bij twee implementatieadviseurs die wekelijks instructiebijeenkomsten organiseren en alle vragen die gemeenten hebben kunnen beantwoorden. Zorg dat u zo snel mogelijk in actie komt zodat u gebruik kunt maken van deze ondersteuning. De implementatieadviseurs zijn tot 12 december beschikbaar.

Meer informatie