Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nieuw Trendrapport Informatiesamenleving

13/12/2022

Het Trendrapport Informatiesamenleving 2023 van de VNG is uit. Hierin leest u onze analyse van de belangrijkste nieuwe technologische ontwikkelingen en hun maatschappelijke impact. Zoals de dreiging van desinformatie en deepfakes, de toekomst van de digitale ruimte en de staat van onze digitale veiligheid.

Hoe bedreigend is de opkomst van desinformatie en deepfakes? Hoe ver zijn we met de registratie van sensoren en algoritmen, zodat iedere inwoner kan zien wie waar data verzamelt, waarom en hoe? Als het internet straks een 3d-omgeving is, wie maakt daar dan de dienst uit? En hoe zorgen we dat de digitale wereld toegankelijk is en blijft voor mensen met een beperking?

Handelingsperspectief

Dit is nog maar een greep van de onderwerpen uit het nieuwe trendrapport, waarmee we lokale bestuurders begrip en een handelingsperspectief willen bieden bij dit soort nieuwe en complexe opgaven. Die bestuurders komen zelf ook uitgebreid aan bod, in een serie interviews over hoe zij omgaan met digitale vraagstukken in de gemeente. Zo vertelt burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas over haar werk tegen haatzaaiende taal en nepnieuws en wil de Apeldoornse wethouder Wim Willems haast maken met een landelijk sensorenregister.

Blikverruimende literatuur- en filmtips

Ook onze blikverruimende literatuur-, film- en tv-tips over de toekomst van de informatiesamenleving zijn weer onderdeel van het rapport.

Naar het Trendrapport Informatiesamenleving 2023