Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nieuwe versie van overzicht Europese ICT-standaarden

23/03/2023

Er is een nieuwe versie van het Rolling Plan for ICT standardisation. Hierin beschrijft de Europese Commissie alle ontwikkelingen rondom ICT-standaardisatie die de doelen van de EU ondersteunt. Het Rolling Plan verschijnt jaarlijks.

Het gaat om een lijst van thema’s waarin ICT-standaarden een sleutelrol spelen bij de uitvoering van beleid. Het plan bevat zo’n 260 standaardisatieacties binnen 39 beleidsthema’s. Zoals cybersecurity, AI en digitale vaardigheden.

Nieuw dit jaar

De 2023-versie(link naar andere website) (Engels, maar met vertaaloptie naar Nederlands) bevat 2 nieuwe hoofdstukken over nieuwe technologieën, namelijk Metaverse en Quantum Technologies. Verder is er een nieuw hoofdstuk over pandemische paraatheid (je voorbereiden op een eventuele nieuwe pandemie), als uitbreiding op het bestaande hoofdstuk over COVID-19. Het Rolling Plan 2023 gaat ook in op nieuwe wetgeving en wetsvoorstellen, zoals de Data Act, Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) of de Cyber Resilience Act (CRA). De hoofdstukken over cybersecurity en digitalisering van de Europese industrie hebben een update gehad. Bekijk de thema’s/hoofdstukken(link naar andere website) (onderaan de pagina).

Waarom standaardisatie-afspraken?

Standaardisatie-afspraken zijn bijvoorbeeld nodig bij het creëren van een veilige interne Europese markt. Bovendien werkt standaardisatie op Europees niveau dikwijls door in de Nederlandse context van (verplichte) standaarden. De meeste standaarden op de Pas toe of leg uit-lijst(link naar andere website) van Forum Standaardisatie zijn dan ook van internationale oorsprong.