Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gebruik van standaarden in beweging door wettelijke verplichting

18/04/2023

De onlangs in de Eerste Kamer aangenomen Wet digitale overheid geeft een grondslag voor het verplichten van open standaarden. En dat kan het gebruik stimuleren van standaarden die ‘maatschappelijk urgent’ zijn.

De standaarden HTTPS en HSTS (het ‘slotje’ op een website) maken grote kans om als eerste via artikel 3 van de Wdo verplicht te worden. Deze standaarden spelen een belangrijke rol in het beveiligen van websites, bijvoorbeeld omdat de communicatie met de gebruiker wordt versleuteld.

Pas toe of leg uit

Tijdens het aanschaffen van ICT-systemen en -diensten moeten overheidsorganisaties de ‘Pas toe of leg uit’-lijst(link naar andere website) van Forum Standaardisatie raadplegen, en de standaarden die van toepassing zijn, gebruiken. Tenzij ze een zwaarwegende reden hebben om dat niet te doen. Toch gaat het adopteren van sommige standaarden nog te langzaam, blijkt uit metingen door Forum Standaardisatie. De wettelijke verplichting moet ervoor zorgen dat achterblijvende overheidsorganisaties in beweging komen.

Meer weten?