Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Hoe maak je de overstap naar quantumveilige communicatie?

03/05/2023

Er is een handboek gepubliceerd voor de overstap naar quantumveilige communicatie. Het is een publicatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), TNO en Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). In het handboek staat hoe je de overstap naar quantumveilige communicatie goed kan voorbereiden en uitvoeren door het gebruik van post-quantum cryptografie (PQC). Post-quantum cryptografie is een verzameling goedgekeurde versleutelingsmethodes, die niet te kraken zijn door quantumcomputers. Cryptografie wordt toegepast om gegevens te beschermen die niet leesbaar mogen zijn door anderen.

In de toekomst kunnen quantumcomputers(link naar andere website) (zeer geavanceerde computers) krachtig genoeg zijn om de huidige, klassieke cryptografie te breken. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk.

Identificeer risico’s

Het handboek helpt overheden en bedrijven die met gevoelige informatie werken die versleuteld wordt, bij het identificeren van risico’s. Het beschrijft bijvoorbeeld de stappen om aan een migratiestrategie te werken. Omdat organisaties verschillend zijn, verschilt deze strategie per organisatie. Dit heeft te maken met het type data dat men gebruikt en de mate van vertrouwelijkheid ervan.

Meer weten?

Download het handboek(link naar andere website) op de site van de AIVD. Of beluister de aflevering over post-quantum cryptografie(link naar andere website) van de podcast Digitaal, met als gast Bas Dunnebier, hoofd Weerbaarheid van de AIVD.