Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

EU start academie voor cyberbeveiligingsvaardigheden

19/05/2023

De Europese Commissie heeft een voorstel goedgekeurd(link naar andere website) om de cyberbeveiligingscapaciteit van de EU uit te breiden. Onderdeel van het voorstel is de oprichting van een academie. Deze moet het tekort aan cyberbeveiligingsprofessionals wegwerken. De academie gaat verschillende bestaande initiatieven bundelen via een online platform. Zo krijgen de initiatieven meer bekendheid en wordt bestaande kennis gedeeld.

Gezamenlijke ruimte

De academie komt op het platform voor digitale vaardigheden en banen van de Commissie(link naar andere website). Op de website is op één plek alle informatie te vinden over opleidingen en certificeringen uit de hele EU. Het online platform wordt een gezamenlijke ruimte voor academici, onderwijsaanbieders en het bedrijfsleven. Zij krijgen via de academie inzicht in de verschillende onderwijsprogramma’s, opleidingen en financieringsmogelijkheden.

Vaardigheden verbeteren

Het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging (ENISA) en het Europees Kenniscentrum voor cyberbeveiliging blijven zich inspannen om de cyberbeveiligingsvaardigheden te verbeteren. Dit doen zij door samen met de Commissie en de lidstaten bij te dragen aan de totstandkoming van de academie.

“De academie voor cyberbeveiligingsvaardigheden is een  nieuw concreet instrument waarmee we tegemoetkomen aan de cyberbeveiligingsbehoeften van de EU. De academie moet de vaardigheden verbeteren zodat we over de nodige experts blijven beschikken.” Aldus Margaritis Schinas, vicevoorzitter voor de Bevordering van onze Europese levenswijze.