Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Opensourcewerken in de praktijk brengen

30/06/2023

De CoronaMelder app, het Algoritmeregister, de Europese ID-Wallet en Signalen; zomaar een paar voorbeelden van overheidssoftware die volgens de principes van open source zijn ontwikkeld. Maar wat is open source? En hoe worden de principes van open source binnen de overheid toegepast? In de e-learning Opensourcewerken leer je de basisprincipes van open source.

Verzamel alle broncodes en bouw je eigen app. Durf jij de uitdaging aan? Start vandaag nog de e-learning via het Leerplatform van de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO).

Open, Tenzij

Software die de overheid maakt (of laat maken) moet zoveel mogelijk open source zijn. Dit betekent dat de broncode vrij toegankelijk en herbruikbaar moet zijn. Dat is de kern van de in 2020 geïntroduceerde beleidslijn ‘Open, Tenzij’. Koos Steenbergen, projectleider open source bij het ministerie van BZK: “De afgelopen jaren hebben we verschillende stappen gezet om het bewustzijn rondom open source te vergroten. We hebben een kenniscommunity op Pleio gebouwd en BZK heeft in 2022 een eigen open source strategie vastgesteld. Ook worden steeds meer projecten via een open aanpak en met behulp van open source componenten ontwikkeld. Daarnaast start dit najaar een kwartiermaker die binnen BZK een open source programmabureau gaat opzetten.”

Ingewikkeld of toch niet?

Steenbergen vervolgt: “Onbekend maakt onbemind. Wat we vaak horen is dat collega’s de materie ingewikkeld vinden. Opensourcewerken wordt gezien als iets wat bij de ICT-afdeling thuis hoort, terwijl het juist de hele organisatie aangaat. Opensourcewerken maakt het makkelijker om publieke waarden te realiseren en heeft een enorme impact op verschillende digitalisteringsvraagstukken. Dat zie je ook terug in de e-learning die we hebben gemaakt. Je leert waarom open source voor jou belangrijk is en hoe je opensourcewerken in de praktijk kunt brengen.”

Bouw je eigen app

Marijke Abrahamse, projectleider bij RADIO: “Op het RADIO Leerplatform staan 2 nieuwe kennisproducten over opensourcewerken. We hebben een interactieve pdf en een e-learning gemaakt. Beide producten vullen elkaar heel mooi aan. In de e-learning vinden de deelnemers een basisverhaal over het hoe en waarom van opensourcewerken. Als je de hoofdstukken doorloopt en de vragen beantwoordt, verdien je stukjes broncode. Daarmee bouw je zelf een open source Rijksmonumenten-app. De interactieve pdf biedt extra informatie. Ben je na het afronden van de e-learning nog steeds niet uitgeleerd, dan vind je in de pdf een linkje naar verdiepende filmpjes, rapporten en hulpmiddelen over opensourcewerken.”

Aan de slag

Beide kennisproducten vind je op het RADIO Leerplatform(link naar andere website).

Meer weten?

Wil je meer weten of meepraten over open source? Kijk dan eens op opensource.pleio.nl(link naar andere website).