Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Geen verbod op drone-inspecties door gemeenten

13/10/2023

Er komt geen verbod op drone-inspecties door gemeenten. Dit zegt Minister Hugo de Jonge in de antwoorden in een Kamerbrief naar aanleiding van vragen uit de tweede kamer over dronegebruik bij gemeenten. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk in hun beoordeling of het terecht is dat ze in een bepaalde situatie een drone inzetten bij inspecties in wijken.

De Kamervragen kwamen na een aankondiging van de Gemeente Den Haag dat ze elke maand een drone inzetten om te controleren op bouwactiviteiten. Dit gebeurt boven diverse stadswijken. De gemeente Deventer doet dit ook.

Als de dronepiloot zich houdt aan de algemene regels die dan gelden heeft de gemeente hiervoor geen speciale ontheffing nodig. Dat betekent ook dat de gemeente zich moet houden aan de geldende privacyregels, net als particuliere dronepiloten.