Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Slechts 9% van Nederlandse bedrijven integreerde AI inmiddels.

06/05/2024

75% van de organisaties in Nederland gebruikt reeds AI-tools. Maar slechts 9% integreerde die in de bedrijfsprocessen. ChatGPT blijkt de meest gebruikte Gen AI-tool te zijn (51%). Gevolgd door het gebruik van een interne ChatGPT-versie (25,9%). Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Insight Enterprises.

Goed beveiligde oplossingen

Wanneer medewerkers open AI-toepassingen zoals ChatGPT gebruiken, kunnen ze onbedoeld gevoelige gegevens delen met een publieke database. Ook neemt het risico op Shadow-IT toe. Daarom is het belangrijk dat bedrijven AI integreren in hun processen. En hun werknemers goed beveiligde oplossingen aanreiken.

Daarnaast verwacht 6 op de 10 van de respondenten dat AI banen gaat vervangen. Het management denkt hierover anders dan het personeel. Waar het management denkt dat banen niet volledig vervangen worden door AI, is deze angst veel groter onder personeel zelf.

Het onderzoek toont ook de top 3 van de voordelen van AI, namelijk verhoogde productiviteit (22%), kostenbesparingen (16%) en verbeteren van de besluitvorming (14%). Maar er zijn ook zorgen omtrent het beveiligingsaspect. Het beschermen van gevoelige gegevens en de impact op zelfstandig kritisch denken staan daarbij bovenaan.

Gebrek aan bewustwording

Slechts 22% van de respondenten is zeker dat hun organisatie volledig voldoet aan de beveiligingsrichtlijnen. Sommige respondenten negeren dit element volledig en ‘hopen op het beste’. Het gebrek aan bewustwording onder werknemers wordt als belangrijkste uitdaging genoemd door de respondenten (34%). Daarnaast benoemt 32,7% het beheer van risico’s van derden als een grote zorg. Ook geeft 30% van de respondenten aan dat het gebrek aan interne expertise een belangrijk probleem is.

Het onderzoek onderschrijft de noodzaak om AI snel te integreren in de bedrijfsprocessen en toegang te bieden tot goede beveiligingsmaatregelen. Daarnaast is het belangrijk om de medewerkers continue te trainen en bewust te maken van de veiligheidsrisico’s, om het bedrijf effectief te wapenen tegen de voortdurend evoluerende cyberdreigingen.

 

-/-

BRON/SOURCES