Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

NIS2 en Gemeenten: Strategieën voor verhoogde Cyberveiligheid en Datalekpreventie.

29/05/2024

In aanloop naar NIS2, een Europese richtlijn voor cybersecurity, is het van vitaal belang voor organisaties om hun beveiligingsniveaus te onderzoeken. Dit begint met een gedegen nulmeting om bestaande risico's vast te stellen. Een effectieve methode hiervoor is pentesten, waarbij ethische hackers de beveiliging van netwerken en applicaties testen. Met de deadline van 17 oktober 2024 snel naderend, is naleving van deze wetgeving onmisbaar. 

Gemeenten, die vaak grote hoeveelheden privacygevoelige gegevens verwerken, moeten speciale aandacht besteden aan hun informatieveiligheid. Een recent onderzoek bij gemeenten Opmeer en Medemblik onderstreept het belang van proactieve maatregelen. De evaluatie van zowel beleidskaders als praktische implementatie onthulde kwetsbaarheden die snel werden aangepakt. 

De nadruk ligt op het voorkomen van datalekken en het beschermen van gevoelige informatie. Door tijdig maatregelen te nemen en te investeren in informatieveiligheid kunnen organisaties zich wapenen tegen potentiële dreigingen en boetes vermijden. 

NIS2 heeft brede implicaties voor verschillende sectoren, waarbij naleving niet alleen een juridische vereiste is, maar ook een cruciale stap in het beschermen van gegevens en het vertrouwen van klanten. Met de juiste maatregelen en evaluaties kunnen organisaties hun cyberbeveiliging versterken en klaarstaan voor de uitdagingen van de digitale wereld. Voor meer gedetailleerde inzichten en aanbevelingen, bekijk whitepaper Niet óf, maar wáneer. Bent u goed voorbereid? Hoffmaan tips voor bedrijfsleven en publieke sector: Special, Cybersecurity & Risk managementVIA DEZE LINK