Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Aan de slag met online participatie via OpenStad

03/11/2020

Gemeenten die op een laagdrempelige manier aan de slag willen met digitale participatie kunnen hiervoor sinds kort terecht bij Openstad.org. Het is een community van gemeenten die zelf ervaring hebben met participatietrajecten via OpenStad. De gemeente Amsterdam ontwikkelde het platform in samenwerking met de gemeenten Den Haag, Haarlem, Alphen aan den Rijn, Utrecht en het programma Democratie in Actie.

Flexibel

De software is voor gemeenten zo toegankelijk gemaakt dat het bij wijze van spreken met één druk op de knop te gebruiken is’ aldus May Britt Jansen, 1 van de trekkers van de community. Met verschillende widgets kunnen gemeenten hun participatieproces naar wens inrichten. Zo zijn er modules voor participatief begroten, stemmen, interactieve kaarten en keuzewijzers. ‘Je kunt zelfs verschillende deelsites maken per onderdeel van het participatieproces’, zegt Jansen. ‘Het platform is ongelooflijk flexibel.

Open source

OpenStad is een open source oplossing om online participatie mogelijk te maken. De tool is beschikbaar voor andere projecten, stadsdelen en gemeenten. Doordat de functionaliteiten van de tool als flexibel inzetbare ‘legoblokken’ zijn gebouwd zijn ze makkelijk op maat te maken, te delen en te onderhouden. Meer informatie over de code is te vinden op de GitHub van de gemeente Amsterdam.

Wellicht ook interessant voor u: