Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nationaal Beraad Digitale Overheid stemt in met standaarden e-mailbeveiliging

23/08/2016

Rijksoverheid.nl meldde onlangs dat het adopteren van moderne beveiligstandaarden een impuls geeft aan het implementeren van moderne beveiligingstandaarden om o.a. phising tegen te gaan.

Het streven is dat overheden de standaarden die op de pas-toe-of-leg-uit-lijst staan eind 2017 gebruiken. Dat meldt minister Plasterk in zijn antwoord op Kamervragen. Op de pas-toe-of-leg-uit-lijst staan naast standaarden die phising kunnen tegengaan, ook standaarden die zorgen voor een beveiligde verbinding en voor domeinnaambeveiliging.

Gemeenten gebruiken standaarden amper

Uit een steekproef van Binnenlands Bestuur bleek onlangs dat gemeenten de internetstandaarden voor veilig e-mail, die gepromoot worden door Platform Internetstandaarden amper gebruiken. Van de vijftig onderzochte gemeenten bleken alleen Den Haag, Woerden en Den Bosch de betreffende standaarden aan te houden. 

Bestrijding spam en phising versus privacy persoonsgegevens

De privacy van persoonsgegevens is nooit in het geding geweest stelt minister Plasterk. Volgens hem werken gemeenten aan de bestrijding van de spam en phishing. Het gebruik van het gebruik van deze standaarden is één van de schakels in de bestrijding van phishing en de beveiliging van persoonsgegevens. De minister acht daarnaast gemeenteraden en het gemeentebestuur ‘zeer wel in staat om zorg te dragen voor de naleving van privacyregels en voor een afdoende niveau van de gemeentelijke informatieveiligheid.’

Lees de volledige beantwoording van de Kamervragen.