Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Smart mobility: veilig en duurzaam in beweging

12/09/2019

 

Special verschenen over smart mobility, overheid en marktpartijen werken samen en bundelen krachten

Den Haag, 10 september 2019

Nederland loopt bij de ontwikkeling van smart mobility voorop. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het zelfs over Smart Mobility, Dutch Reality. Die Nederlandse positie ligt voor de hand. Hoewel we als klein landje een efficiënt mobiliteitssysteem hebben, is de rek is er al enige tijd uit.

Vandaag is de Publiek Denken-special Smart mobility: veilig en duurzaam in beweging verschenen. Deze special laat zien hoe het hele Nederlandse vervoersysteem de komende jaren ‘smarter’ zal worden: niet alleen personenauto’s en vrachtwagens, maar ook de trein en de fiets. Kortom alle manieren om van A naar B te komen. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan uiteenlopende vormen van smart mobility. Duidelijk is dat het niet gaat om ‘innoveren om het innoveren’ maar om manieren om Nederland veilig, bereikbaar én duurzaam te houden

‘Essentieel voor smart mobility zijn data, heel veel data’, - voormalig DG Mobiliteit Mark Frequin

Onderwerpen die in de special aan de orde komen:

  • Data op orde– Data zorgen ervoor dat je als overheid je taken beter kunt uitvoeren. Ze zijn na weg, spoor, water en lucht de vijfde modaliteit aan het worden.
  • Privacy en security – smart mobility biedt veel voordelen maar roept ook vragen op over bijvoorbeeld security. Wegbeheerders realiseren zich het belang van privacy en security, maar voor velen van hen is het nog wennen
  • Zelfrijdende auto's – De Experimenteerwet maakt het mogelijk om op de openbare weg experimenten te doen met zelfrijdende auto’s, waarbij de bestuurder zich buiten het voertuig bevindt.
  • MaaS – Mobility as a Service biedt kansen. Daarom kiest het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor zeven regionale MaaS-pilots. Insteek is dat MaaS-aanbieders, vervoerders en overheden samenwerken en samen leren.
  • ERTMS – Ook de spoorsector is hard bezig ‘smart’ te worden. De opvallendste vernieuwing is het beveiligingssysteem European Rail Traffic Management System (ERTMS).
  • Avatars – Avatars bieden een vorm van ultieme vrijheid en mobiliteit. Het is mogelijk op een andere bestemming te komen zonder te reizen, en daarbij je zintuigen interactief te gebruiken.