Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Tips voor thuiswerken tijdens coronacrisis

31/03/2020

Er moet bij thuiswerken een veilige verbinding zijn met het bedrijfsnetwerk en men moet rekening houden met criminelen die inspelen op de huidige situatie door valse e-mails te versturen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) draagt verschillende maatregelen aan voor het thuiswerken tijdens de coronacrisis.

Ondersteuning

Organisaties kunnen bijvoorbeeld beoordelen welke medewerkers op kantoor aanwezig dienen te zijn voor de ondersteuning van ICT-voorzieningen. Ze kunnen zorgen dat de technische voorzieningen adequaat zijn voor het grote aantal thuiswerkers, dat er gewerkt wordt met een Virtual Private Network (VPN) om de privacy te verbeteren en dat de meest recente updates voor hardware en software zijn geïnstalleerd.

Valse e-mails

Medewerkers moeten onder meer gebruik maken van een vertrouwd en beveiligd wifinetwerk, de organisatierichtlijnen aanhouden betreffende informatiebeveiliging en rekening houden met criminelen die op de corona-uitbraak inspelen door phishingmails en valse e-mails te versturen. ‘Het is bekend dat criminelen gebruik maken van de huidige ontwikkelingen door het versturen van phishingmails of het verspreiden van malware.’

Malafide

Een voorbeeld die het NCSC noemt is de malafide app ‘COVID19 Tracker’, die de CovidLock-malware installeert op apparaten met een Android-besturingssysteem. Lees hier meer. Voor de laatste ontwikkelingen kan men verder kijken op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal