Tweehonderdtachtig gemeenten kopen samen mobiele communicatie in. Zo’n groot aantal samenwerkende gemeenten is uniek in Nederland en de voordelen liegen er dan ook niet om: meer kwaliteit tegen in veel gevallen fors lagere kosten. “Ik zou niet graag de ambtenaar zijn die heeft besloten om hier niet aan mee te doen, zonder zijn bestuurder in dat besluit mee te nemen. Die heeft nu wel wat uit te leggen,” zegt Johan Hulzebos van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg.
Kosten besparen
Ommen-Hardenberg is één van de initiatiefnemers van de collectieve aanbesteding, net als Rotterdam. In een interview op iBestuur vertellen zij over hun drijfveren om mee te doen met deze collectieve actie, die wordt ondersteund door VNG/KING. Hulzebos: “We hebben als relatief kleine organisatie de kennis die nodig is voor dit soort grote contracten niet in huis. En dat willen we ook helemaal niet. De expertise en kennis die VNG en KING inbrengen is heel waardevol. Zij beheren en managen het contract, daar hebben wij geen omkijken meer naar.” Rotterdam denkt met de collectieve inkoop zo’n 25% op de kosten te besparen. Bovendien krijgt de gemeente nu extra diensten, die men anders niet of tegen hogere kosten had gekregen, vertelt Mari Schippers, manager ICT Beheer bij de gemeente Rotterdam.
Lokale keuzes
De aanbesteding heeft inmiddels geleid tot een raamcontract met vier leveranciers. De deelnemende gemeenten gaan met een minicompetitie beslissen met welke van deze vier zij in zee gaan. Hulzebos: “Door deze manier van werken kunnen we nog steeds onze eigen, lokale keuzes maken.” Rotterdam is inmiddels met de minicompetitie gestart, Ommen-Hardenberg volgt eind dit jaar.
Vanwege het succes van de collectieve aanbesteding organiseert VNG/KING een tweede, bijna identieke gezamenlijke aanbesteding: GT Mobiele Communicatie 2.
Het hele artikel leest u op iBestuur