Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Open data-zoekmachine moet gemeenten vooruit helpen

14/12/2016

Niet meer op meerdere websites zoeken en verschillende pagina’s openen voor de gewenste dataset, maar deze op een ‘Google-achtige’ manier gelijk kunnen oproepen. Met ODIN kunnen open data kan een stuk toegankelijker worden, zo hoopt NedDat Foundation. Een breed gedragen nutsvoorziening is het doel.

Open Government Partnership

Mart-Jan van Kalkeren, secretaris van NedDat Foundation, legt uit dat de basis voor ODIN in 2010 is gelegd bij het Open Government Partnership. ‘Het doel daarvan is om alle open data toegankelijk en bruikbaar te maken voor iedereen. Omdat we hierin zijn geslaagd en wereldwijd de eerste zijn geeft dit een unieke invulling hieraan.’ ODIN werkt eigenlijk net zoals Google of Bing, maar dan binnen het open data-domein.’ Een verschil is dat niet de informatie die er al is wordt getoond, maar dat deze ter plekke razendsnel ‘gemaakt’ wordt aan de hand van de zoektermen. ‘Het heeft dus wel gelijkenissen met die machines, maar het gaat technisch eigenlijk nog een stap verder’.

Razendsnel verbanden leggen

ODIN gebruiken begint met een gedachte of idee. Een gebruiker kan bijvoorbeeld ‘Immigratie en griep in Nederland’ intikken, waarna ODIN in een paar seconden het verband tussen die twee statistieken legt. De informatie is daarbij ook nog eens oproepbaar per stad, dorp en zelfs buurt. De ‘prototype-fase’ van de machine is nu afgerond, maar hij wordt nog wel uitgebreid. ‘Alle open data van Nederland komen er in. We beschikken nu onder meer over data van het CBS. Je kan zodoende met ODIN de informatie over gezondheid, onderwijs, bevolking van woongebieden en bijvoorbeeld leeftijden met elkaar vergelijken. We zijn heel erg blij dat de techniek nu zo ver is.’

Interesse van grote partijen

De initiatiefnemers van ODIN hopen dat de machine in de toekomst breed gedragen wordt. ‘We willen een rol spelen binnen de overheid en het onderwijs. Met deze zoekmachine is open data voor iedereen zeer toegankelijk, waardoor het bereik van deze data sterk kan toenemen. Overheden zouden de informatie goed kunnen gebruiken ter ondersteuning van beleidsvorming. Als je snel wil weten hoeveel ouderen er in een buurt wonen, om te kijken of een verzorgingstehuis van pas zou komen, kun je dat razendsnel vinden via ODIN.’

ODIN als nutsvoorziening

Er is al veel interesse in de zoekmachine, tot nu toe met name vanuit het onderwijs. Inmiddels is ODIN al met een aantal partijen in gesprek voor een samenwerking. Van Kalkeren: ‘Er zijn natuurlijk stakeholders nodig die ODIN willen uitproberen om er langer mee te gaan werken. We kunnen de zoekmachine prima op eigen kracht ontwikkelen, maar we hopen natuurlijk dat grote partijen er gebruik van willen maken. Het gebruik ervan moet gratis zijn. We zien ODIN als een nutsvoorziening.’