Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Online samen organiseren voor gemeenten: 3 voordelen

14/04/2020

We zijn bezig met het grootste thuiswerkexperiment ooit, schreef NRC Handelsblad ruim een week geleden. Dat is even wennen. Ook voor gemeenten. Tegelijkertijd is het ook een kans. Want aan online samenwerken zitten veel voordelen, ook voor de lange termijn. Bijvoorbeeld deze drie. Gemeenten: maak daar gebruik van!

Meer transparantie, vertrouwen en draagvlak

Vaak wordt een (beleids)plan pas gepresenteerd als deze af is. Maar werk je in een online omgeving, dan kun je mensen al veel eerder bij het proces betrekken. Je kunt keuzes en afwegingen laten zien en tussendoor om feedback vragen. Kortom, je doet het echt sámen. Dat zorgt voor vertrouwen, transparantie en draagvlak. Binnen je eigen organisatie, maar ook met samenwerkingspartners daarbuiten. Ook inwoners kun je op die manier al vroegtijdig bij initiatieven en ideeën betrekken. Dat is straks, met de invoering van de Omgevingswet, belangrijker dan ooit.

Gebruik maken van slimme ideeën van anderen

Door online je plannen en initiatieven te delen, kun je ook mensen buiten je directe netwerk laten meedenken. In elk stadium van je project. Dat leidt gegarandeerd tot nieuwe ideeën, originele invalshoeken en innovatieve oplossingen. Maak dus gebruik van de kennis van onbekenden. Nu en in de toekomst. Want zo zorg je dat je adequaat kunt blijven reageren op veranderingen in de samenleving. En daarmee: dat je als gemeente relevant bent én blijft.

Kennis borgen én delen

Ook handig: online bijhouden wat je gedaan hebt. Heeft jouw organisatie bijvoorbeeld een tool gemaakt waarmee inwoners beter inzicht in hun inkomen hebben? Werk je op een succesvolle manier samen met particulieren aan de energietransitie? Of aan een slimme MijnOmgeving voor inwoners? Leg dan vast hoe je dat hebt aangepakt. Zo bouw je binnen je eigen gemeentelijke organisatie aan gedegen kennisdossiers. En kun je op elkaars ervaringen voortborduren. En: je kunt je kennis en lessons learned gemakkelijk beschikbaar maken voor andere gemeenten. Zodat die niet 355 keer hetzelfde wiel hoeven uit te vinden.

Online samen organiseren?

Ga dan naar de community werken aan één overheid, voor en door gemeenten. Je kunt hier bestanden delen, eigen groepen maken, blogs schrijven, etc. Elke gemeente kan en mag dit gratis gebruiken, in deze tijd wel zo handig!