Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Veilig inloggen op DigiD met eNIK

02/02/2021

 

Vanaf 4 januari 2021 kunnen Nederlanders bij hun gemeente identiteitskaarten met chip (‘eNIK’) aanvragen. Vanaf 11 januari kunnen ze daarmee inloggen via de DigiD-app op diensten in de (semi)publieke sector. Dat meldt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG) op zijn website. Daarmee hebben organisaties de meeste zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld.

‘Applet’

Sommige gegevens zijn zo privacygevoelig dat communicatie daarover om het hoogste betrouwbaarheidsniveau vraagt. Denk bijvoorbeeld aan medische informatie. Voor DigiD Hoog wordt gebruik gemaakt van een onderdeel van de chip op identiteitsbewijzen, de zogenaamde ‘applet’. Deze manier van inloggen voldoet ook aan het hoogste eIDAS betrouwbaarheidsniveau. Vorig jaar werd DigiD al erkend als Europees inlogmiddel. Nog niet alle identiteitsdocumenten hebben deze chip. Naast de recente eNik’s hebben rijbewijzen uitgegeven vanaf 26 juni 2018 deze applet ook al. De eRijbewijzen worden pas ingezet na inwerkingtreding van de Wet digitale overheid. Paspoorten krijgen deze applet voorlopig nog niet.

Hoe werkt het?

Het werkt als volgt. Tijdens het inloggen scant de DigiD-app de gegevens van de chip op de identiteitskaart met de NFC-lezer in een telefoon, tablet of (eventueel) via een computer. Daarnaast voert de gebruiker in de app een persoonlijke pincode in die bij zijn identiteitskaart hoort. DigiD controleert zo of het document van diegene is die wil inloggen en of het document geldig is. Gebruikers moeten wel eerst de inlogfunctie van hun identiteitskaart activeren in Mijn DigiD, dat kan vanaf 11 januari 2021. Daarna kunnen zij met hun identiteitskaart op DigiD inloggen en daarmee op alle online diensten die toegankelijk zijn via DigiD.

Meer informatie