In aanvulling op de fysieke bibliotheek ontstaat een relevante digitale bibliotheek. Dat blijkt uit een evaluatie van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob), die vrijwel gelijktijdig verscheen met een kritische evaluatie van de wet door de Raad voor Cultuur.
Transformatie
Het is kwalijk dat niet iedereen in de eigen gemeente naar een goede bibliotheek kan, concludeerde de raad vorige week, maar tegelijkertijd blijkt uit een aparte evaluatie die de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) aandraagt dat bibliotheken zich in een ‘succesvol proces van transformatie’ bevinden.
Digitale bibliotheek
Ze doen steeds meer aan non-formele educatie, zoals het verbeteren van digitale vaardigheden en de bestrijding van laaggeletterdheid, schrijft de VNG. En ‘in aanvulling op de fysieke bibliotheek is een relevante digitale bibliotheek met verdere groeipotentie ontstaan’.
Digitale gebruikers
‘Er is een digitale infrastructuur en er is digitale content beschikbaar voor het publiek, zowel voor jeugd als voor volwassenen’, staat in het rapport van de Kwink groep. Het aantal gebruikers van de digitale openbare bibliotheek is toegenomen: in 2014 waren er 160 duizend en 2018 waren er bijna 1,8 miljoen – met de kanttekening dat veel accounts niet regelmatig gebruikt worden. Er is nog wel ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld wat betreft de gebruiksvriendelijkheid.
Verplichting
De Raad voor Cultuur meldde vorige week dat zestien gemeenten in 2019 geen echte bibliotheekvoorziening hadden en adviseert om de verplichting daartoe wettelijk vast te leggen. De VNG benadrukt in dat gemeenten dan wel het geld voor moeten krijgen om te zorgen voor een bereikbare bibliotheek. Daarnaast is het de bedoeling dat voor de zomer een convenant wordt ondertekend waarin wordt vastgelegd hoe de betrokken partijen (VNG, minister en bibliotheekpartijen) kunnen bijdragen een dergelijke verplichting.
Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal